Gand...


miercuri, 1 iulie 2009

Spiritualitate


Întregul trecut al omenirii a pus un foarte mare preţ pe sărăcie, pe care a echivalat-o cu spiritualitatea, ceea ce este cu totul lipsit de sens. Spiritualitatea este singura bogăţie care i se poate întâmpla unui om. Ea conţine toate celelalte bogăţii. Ea nu este împotriva nici unei alte bogăţii; ea este, pur şi simplu, împotriva oricărui fel de sărăcie. Pe de-o parte, oamenii respectă sărăcia, iar pe de altă parte, vă îndeamnă: "Ajutaţi-i pe cei săraci!" Ciudat! Dacă sărăcia este atât de spirituală, atunci cel mai spiritual lucru este acela de a transforma un om bogat în unul sărac. Ajutaţi-i pe bogaţi să devină săraci, astfel încât să fie spirituali. De ce să-i ajutăm pe săraci? Vreţi să le distrugem spiritualitatea? A trăi în abundenţă este singurul lucru spiritual care există.

OSHO - Viata aici si acum

2 comentarii:

  1. shanti
    da-mi voie sa nu fiu chiar de acord cu Osho aici. Realitatea romaneasca ne arata ca a trai in abundenta nu inseamna sa ai un plus de spiritualitate. Cred ca lucrurile sunt amestecate, sunt doua jumatati de adevar. In istorie putem vedea ca abundenta a ajutat spiritualitatea nascuta de saracie, un fel de sponsori de azi. Gena spiritualitatii o ai sau nu, este mai greu de dobandit.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Alex

    vezi ca ai inteles total eronat! e vorba de abundenta spirituala nu materiala! saracia dezvolta abundenta spirituala, de aceea oamenii mai saraci sunt mai spirituali. a nu se intelege aici ca spiritualitatea inseamna credinta in Dumnezeu. Osho nu era un crestin, nu era nici budist, el avea o filosofie a lui creata special pt om si incerca sa demonstreze ca omul isi poate manipula mintea astfel incat sa se autointeleaga perfect si sa-si modeleze viata singur, fara vreo influienta externa.

    RăspundețiȘtergere