Gand...


duminică, 5 iulie 2009

Octavian Paler - Remember

Apărarea lui Galilei (1978)

  • A dansa pe vulcani nu e neapărat o dovadă de curaj.
  • Cei cu adevărat curajoşi vorbesc puţin despre curaj.
  • Cel căruia îi e indiferent dacă va trăi nu are nevoie de curaj.
  • Nu există experienţă căreia să nu-i poţi supravieţui dacă ai curajul să înfrunţi viaţa.
  • Fericiţi cei ce dorm fără să se teamă de vise!
  • Poate că acesta e singurul destin: ceea ce ţinem minte.
Il Divo: Si tu me amas

Pentru toti prietenii virtuali si in special pentru Gaby care mi-a facut astazi o surpriza cu Vasile Seicaru. Va imbratisez pe toti cu drag.

3 comentarii:

  1. Are dreptate Paler în ceea ce spune.
    Eu cred că a discuta despre curaj înseamnă, implicit , a discuta despre riscuri și eșecuri.Cel mai important lucru este asumarea curajului, ceea ce înseamnă acceptarea de la început a posibilității eșecului.Pentru a înfrunta greutățile vieții, avem nevoie, pe lângă curaj și voință, de o anume motivație . Uneori, simțim nevoia unor încurajări din afară, alteori ne susținem singuri moralul, totul depinde de experiența și de capacitatea adaptativă a noastră.Este foarte important să învățăm din orice situație dificilă, deoarece numai așa devenim învingători în lupta cu viața. Trebuie să avem curajul și priceperea de a ne înfrunta destinul.Comoditatea și lipsa de voință sunt, cred, principalii adversari ai îndrăznelii existențiale.E nevoie de curaj pentru a explora viața, e nevoie de voință dublată de perseverență pentru a învinge.
    ” Sunt totuși un om norocos! E jalnic să-ți irosești viața și să n-ai curaj să te înalți măcar o clipă deasupra a ceea ce ai stricat, ai pierdut, ai irosit, să te ridici într-o furtună purificatoare.Numai de nu m-aș împiedica de ceva înainte să cobor în hangar, înainte să decolez, rămas bun, domnule...înainte să simt prima rafală de vânt...ah, cum curg stelele...înainte să...(Octavian Paler, Un om norocos)

    RăspundețiȘtergere
  2. @ mira

    pe fond, Octavian Paler era un pragmatic (a se intelege pesimist). a luptat o vreme, dupa care s-a blazat. ori, daca nu s-a blazat, a devenit mai intelept constatand ca lupta nu i-a adus nici o satisfactie. "Singura mea satisfacţie reală sunt dezamăgirile mele, asta înseamnă că am avut iluzii foarte mari."

    RăspundețiȘtergere
  3. Am ascultat "Si tu me amas". Superb, sunt trairi pe care eu chiar nu le pot exprima in cuvinte, dar ma bucur ca le simt, ca ma invaluie si ma inalta...
    O saptamana frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere