Gand...


miercuri, 26 august 2009

Mozart and the Swans; Romanze from Piano Concerto No. 20 in D minor



Cuvintele sunt prea sarace pentru asemenea imagini...

6 comentarii:

  1. Superb!!!Mozart a fost numit ” omul cu suflet de foare”. Emil Cioran recomanda muzica lui Mozart și a lui Bach ca remediu împotriva disperării. Nu știu, în ceea ce mă privește, dacă este adevărat sau nu acest lucru. El e de părere că în puritatea aeriană a acestei muzici, care atinge uneori o sublimă gravitate melencolică, nu o dată te simți ” ușor, transparent și îngeresc”. Ai atunci impresia că ție, ființă nemângâiată de a trăi, îți cresc aripi care te avântă într-un zbor senin, cu surâsuri discrete și voalate. Este ca și cum ai evolua într-o lume de rezonanțe transcendente și paradiziace. Muzica ne trezește regretul de a nu fi ceea ce trebuia să fim, iar magia ei ne încântă pentru o clipă transpunându-ne în lumea noastră ideală , în lumea în care ar fi trebuit să trăim.

    Ce frumoase sunt lebedele!!! Câtă grație și eleganță!
    Lebăda simbolizează puritatea, nevinovăția, singurătatea mândră, curajul, poezia, elevația spirituală. Intruchipează fie lumina zilei și se asociază principiului masculin( Zeus se preface în lebădă pentru a se apropia de Leda), fie lumina nopții, fiind simbolul feminin, lunar.
    Cele mai multe basme și legende o consideră drept metamorfoză a unei fete. În această calitate, ea devine simbolul iubitei, al logodnicei sau al miresei.
    Ca pasăre a luminii, ea e asociată înțelepciunii, elevației spirituale.
    Se crede că înainte de a muri, lebăda se ridică în cer, către soare și cântă câteva note și apoi cade moartă în apă.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ mira

    m-am abtinut de la orice completare scrisa pt ca videoul insusi cuprindea si frumosul si adancimea sensibilitatii relevata in imagini si sunete. ceea ce trebuie sa simti, sa inspiri, sa privesti se afla acolo. totul pluteste si te invaluie armonios. important este sa te lasi dusa de vis, imagini si sunete.

    iata insa ca tu ai venit cu niste informatii speciale, ai interpretat extrasenzorial muzica lui Mozart, m-ai plimbat prin panteonul grecesc, mi-ai explicat simbolistica lebedei... ce poate fi mai frumos decat sa am o prietena minunata ca tine? azi tu esti lebada mea alb-stralucitoare :)

    RăspundețiȘtergere
  3. O muzica impresionanta, care vine sa scoata in evidenta atata frumusete, gratie, eleganta...Dar ce-as putea eu sa mai spun, cand vorbele mirei spun atat de mult, ma inclin...
    Minunat, Shanti!

    RăspundețiȘtergere
  4. @ roxana

    mira este profesoara de limba romana si de aceea de fiecare data ne incanta cu comentariile sale literare si nu numai.

    sa ascultam si sa privim, dara, dragi prieteni cu suflete minunate :)

    va pup pe toti,
    Shanti

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulțumesc, Shanti și Roxana, pentru frumoasele aprecieri pe care mi le aduceți. Cu aceeași încântare citesc și eu ceea ce scrieți voi.

    Important este să rămânem cu sufletele curate, gingașe, să nu facem și să nu acceptăm compromisurile. De fapt, fiecare poate sa-și croiască universul ei, să încerce să se regăsească în ceea ce este pe măsura aspirațiilor sale. Poate ca noi trei părem desuete, deoarece iubim frumosul și detestăm vulgaritatea care ne întâmpină, din păcate, la fiecare pas. Până la urmă, eu cred că vor învinge adevăratele valori.
    Eu sunt pasionată de literatură. Pentru mine, ea este arta cea mai aproape de sufletul meu.
    Dar, pentru ca a fost vorba de muzică, Cioran spunea că în toate celelalte arte, totul este aproape, dar nu atât de aproape încât să devină o supremă intimitate; în muzică însă, toate sunt atât de aproape și atât de departe, încât alternanța între accesibil și liric creează o întreagă gamă de extaz lăuntric.
    Tot el afirmă” vreau să trăiesc numai pentru aceste clipe când simt toată existența mea o melodie, când toate rănile ființei mele, toate sângerările lăuntrice, toate lacrimile nevărsate și toate presimțirile de fericire pe care le-am avut sub ceruri de vară, cu eternități de azur, s-au adunat și s-au topit într-o convergență de sunete, într-un avânt melodios și într-o caldă și sonoră comuniune spirituală”

    RăspundețiȘtergere
  6. @mira

    "Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nicio întrebare" spunea Nichita Stănescu, altcineva spunea ca acolo unde cuvintele nu se mai pot rosti, vorbeste muzica :)

    iar altii afirmau:

    "Pictorul picteaza pe panza, muzicianul picteaza pe liniste" (Leopold Stokowski)

    "Fara muzica, viata noastra ar fi o greseala" (Friedrich Wilhelm Nietzsche)

    "Muzica este poezia aerului" (Richter)

    "Muzica este medicina mintii" (John A. Logan)

    "Muzica este limba universala a umanitatii" (Henry Wadsworth Longfellow)

    RăspundețiȘtergere