Caii albi ai povestilor noastre cu printi si printese
I-am vazut in realitate. Sunt o splendoare. Parca s-au materializat din cartile cu povesti. Emanau atata noblete, gingasie, frumusete si mandrie incat am ramas cu gura cascata privindu-le pasul gratios cum se pierdea in zare...
Sunt foarte frumoși caii! In simbolistică, calul alb devine imaginea frumuseții desăvârșite, prin dominația spiritului asupra simțurilor.Alb, dar de un alb strălucitor, calul este un simbol al măreției. Calul constituie așadar unul din arhetipurile fundamentale pe care omenirea și le-a înscris în memorie. Simbolismul lui se întinde până la cei doi poli-de sus și de jos-ai cosmosului. În lumea de jos el apare ca un avatar sau un prieten al celor trei elemente constitutive, focul, pământul și apa. În lumea de sus, uraniană, este asociat cu cele trei elemente constitutive ale ei, aerul, focul, apa. Calul trece cu aceeași ușurință de la noapte la zi, de la viață la moarte, de la pasiv la activ. El leagă contrariile într-o manifestare continuă. El este Minune și nu este de mirare că omul l-a sacralizat atât de des. Între om și cal intervine dialectica specifică- sursă de împăcare sau de conflicte- a psihicului și a mentalului. Sub soarele amiezii, calul galopează orbește, iar călărețul, cu ochii mari, deschiși, îi alungă spaimele și-l îndeamnă spre ținta pe care și-a propus-o; dar, noaptea, când , la rându-i , călărețul este orb, calul poate deveni călăuză clarvăzătoare și atunci el conduce, căci el singur poate trece nepedepsit pragul misterului inaccesibil rațiunii. Dacă s-ar isca vreun conflict între ei, cursa lor ar duce la nebunie și moarte; dimpotrivă, duce la triumf, dacă între ei este armonie. Tradițiile, miturile, riturile, poveștile și poemele în care este evocat calul nu fac decât să exprime nenumăratele posibilități ale acestui joc subtil.
ai impartasit cu noi o poveste demna de frumusetea acestor animale extraordinare. da, este uimitor cate interpretari si conexiuni exista intre cal, elementele naturii si om!
in special calul alb este invaluit in fantastic si-l intalnim adesea in visele fetelor care-si doresc o iubire ideala. calul alb este minunea, puritatea, iubirea desavarsita, nobletea si forta de a merge demn si mandru inainte.
Sunt foarte frumoși caii! In simbolistică, calul alb devine imaginea frumuseții desăvârșite, prin dominația spiritului asupra simțurilor.Alb, dar de un alb strălucitor, calul este un simbol al măreției.
RăspundețiȘtergereCalul constituie așadar unul din arhetipurile fundamentale pe care omenirea și le-a înscris în memorie. Simbolismul lui se întinde până la cei doi poli-de sus și de jos-ai cosmosului. În lumea de jos el apare ca un avatar sau un prieten al celor trei elemente constitutive, focul, pământul și apa. În lumea de sus, uraniană, este asociat cu cele trei elemente constitutive ale ei, aerul, focul, apa. Calul trece cu aceeași ușurință de la noapte la zi, de la viață la moarte, de la pasiv la activ. El leagă contrariile într-o manifestare continuă. El este Minune și nu este de mirare că omul l-a sacralizat atât de des.
Între om și cal intervine dialectica specifică- sursă de împăcare sau de conflicte- a psihicului și a mentalului. Sub soarele amiezii, calul galopează orbește, iar călărețul, cu ochii mari, deschiși, îi alungă spaimele și-l îndeamnă spre ținta pe care și-a propus-o; dar, noaptea, când , la rându-i , călărețul este orb, calul poate deveni călăuză clarvăzătoare și atunci el conduce, căci el singur poate trece nepedepsit pragul misterului inaccesibil rațiunii. Dacă s-ar isca vreun conflict între ei, cursa lor ar duce la nebunie și moarte; dimpotrivă, duce la triumf, dacă între ei este armonie.
Tradițiile, miturile, riturile, poveștile și poemele în care este evocat calul nu fac decât să exprime nenumăratele posibilități ale acestui joc subtil.
@ mira
RăspundețiȘtergereai impartasit cu noi o poveste demna de frumusetea acestor animale extraordinare. da, este uimitor cate interpretari si conexiuni exista intre cal, elementele naturii si om!
in special calul alb este invaluit in fantastic si-l intalnim adesea in visele fetelor care-si doresc o iubire ideala. calul alb este minunea, puritatea, iubirea desavarsita, nobletea si forta de a merge demn si mandru inainte.
te imbratisez draga mira