Gand...


vineri, 23 octombrie 2009

Efectul cuvintelor rostite


Efectul cuvintelor

Tot ceea ce spui are un anumit efect. Orice ai spune cuiva va avea un anumit efect asupra persoanei respective. Tot timpul cream ceva prin intermediul cuvintelor fie ca este ceva pozitiv sau dimpotriva, ceva negativ.

Reactia pe care au produs-o cuvintele noastre se intoarce la noi adesea sub o forma multiplicata.

Spre exemplu, daca folosesc cuvintele pentru a judeca o persoana, ea ma va judeca la randu-i, probabil cu mai multa vehementa intrucat judecata pe care o face are asociate durerea si furia cauzate de cuivintele mele. In schimb, cuvintele frumoase si acceptarea, vor genera o reactie buna si apreciativa . Raspunsul acelei persoane va fi astfel mai puternic deoarece va avea atasata emotia creata de aceste cuvinte. Puterea cuvintelor are efectul unei unde atat in viata noastra cat si a celor din jur.

Un alt exemplu ar fi studiile Dr. Masaru Emoto asupra cristalelor de apa. El a luat diferite mostre de apa, le-a congelat si a fotografiat cristalele de apa. Apoi a scris cuvinte pe sticlute cu apa luate din aceeasi sursa. Cristalele formate in sticlutele cu cuvinte pozitive, precum iubire si recunostinta erau frumoase. Pe de alta parte, cristalele din sticlutele cu cuvinte negative precum ura si rautate erau foarte diferite, iar in anumite situatii apa nici macar nu mai forma cristale. Experimentele s-au facut folosind cuvinte din diferite limbi, si de catre savanti care nu stiau ce inseamna acele cuvinte. Rezultatele au fost similare.

Dupa cum se stie, corpul omenesc este alcatuit pana la 90% din apa. Daca cuvintele au avut un efect atat de mare asupra cristalelor de apa, care este atunci impactul pozitiv sau negativ al cuvintelor asupra corpului nostru?

Cuvantul... eternizarea unui gand...

Sa intelegi puterea cuvintelor este o importanta cheie a succesului in viata. Cuvantul reprezinta eternizarea unui gand. Gandurile noastre au asupra-ne un efect puternic chiar daca nu sunt exprimate. Ceea ce gandim are influenta asupra modului in care ne traim viata, ne influenteaza emotiile, atitudinile si comportamentul.
Un gand rostit are un efect si mai puternic. Nu-l mai poti retrage niciodata; l-ai spus si va avea un efect. Cuvintele noastre au o putere mai mare decat gandurile noastre pentru ca ele ne afecteaza nu numai pe noi, ci si pe oamenii si lumea din jur.

Oamenii de succes isi controleaza cuvintele si nu lasa cuvintele sa-i controleze. Ei sunt constienti de gandurile si cuvintele lor si de puterea pe care o declanseaza. Pentru a atinge succesul oamenii de succes inteleg ca este necesar sa foloseasca mai mult cuvinte pozitive decat negative. Oamenii de succes sunt caracterizati de cuvintele pe care le rostesc. Sunt constienti de importanta cuvintelor care cladesc increderea si parerea buna despre sine, care cladesc relatii si posibilitati. Ei spun cuvinte de afirmare, incurajare, iubire, acceptare si apreciere.


Cuvintele tale iti pot determina destinul!

Pentru a a vea succes personal, cuvintele pe care le rostim este nevoie sa fie in acord cu ceea ce vrem sa se intample in viata noastra- cu viziunile si visele noastre. Cuvintele tale iti pot determina destinul!
Si mai important, cuvintele tale ii pot influenta pozitiv pe oamenii cu care interactionezi. Inainte de a vorbi intraba-te: „Ceea ce ii voi spune il va insufleti pe ascultator? Il va inspira, il va motiva si ii va determina sa mearga inainte? Ii va risipi teama si ii va crea siguranta si incredere? Spunand aceste cuvinte voi crea un efect de unda pozitiv sau negativ?”
Sa facem astfel incat sa se declanseze puterea cuvintelor necesare pentru o schimbare pozitiva.

Traducere dupa un articol de Barbara White publicat in Explorare si evolutie cu NLP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu