Gand...


duminică, 18 octombrie 2009

Diwali - Festivalul Luminilor si Anul Nou la indieni



Diwali sau Dipawali este cea mai mare si mai importanta sarbatoare din India, celebrata in luna octombrie sau noiembrie a fiecarui an, marcand ultima recolta inainte de sosirea iernii. Festivalul si-a extras numele de la cuvintele “rand, sir” (avali) si lampi de lut (deepa) – acele lampi de exterior pe care indienii le aseaza in fata caselor simbolizand astfel lumina interioara care protejeaza familia de fortele spirituale ale intunericului. Festivalul are aceeasi importanta pentru hindusi la fel cum are Craciunul pentru Crestini.

India a fost o societate agricolă iar oamenii căutau mereu binecuvântarea zeiţei bogăţiei Lakshmi, ocazie cu care, de Diwali, închideau cărţile contabile si incepeau sa se roage pentru succes si un început bun pentru noul an financiar. Astăzi, această practică se extinde si in afaceri, se celebreaza nu numai in India, iar a doua zi dupa Diwali marcheaza prima zi a noului an financiar.

Indienii sărbătoresc Diwali prin petreceri de familie, cu lămpi sclipitoare de lut, focuri de artificii, şiruri de lumini electrice, focuri de tabara, flori, impart dulciuri in cinstea zeitei Lakshmi. Unii cred că Lakshmi rătăceşte in aceasta zi pe Pământ cautand case în care va fi binevenita. Oamenii îşi deschid porţile, ferestrele şi lămpile de lumină pentru a o invita in casa pe Lakshmi.

De-a lungul secolelor, Diwali a devenit un festival naţional, apreciat de majoritatea indienilor, indiferent de credinta: hinduşi, jainişti, budişti şi sikh.

* În nordul Indiei se sărbătoreste întoarcerea regelui Rama de la Ayodhya după ce l-a invins pe Ravana prin rânduri de lămpi luminoase de lut.
* In sudul Indiei se sarbatoreste ziua în care Krishna l-a învins pe demonul Narakasura.
* În vestul Indiei festivalul marchează ziua în care Vishnu, Salvatorul (unul din principalii zei ai Sfintei Treimi hinduse) l-a trimis pe regele demon Bali sa conduca lumea subterana.

În toate interpretările festivalului exista un inel comun: marcheaza victoria binelui asupra raului!

Comunităţile non-hinduse au alte motive de a celebra sarbatoarea Diwali:

* În Jainism marchează Nirvana sau trezirea spirituala a lui Mahavira în 15 octombrie, 527 î.Hr.
* În Sikhism marchează ziua în care Guru Hargobind Ji, al şaselea Guru Sikh a fost eliberat din închisoare.

Cinci zile de Diwali

În prima zi de Diwali, gospodinele consideră că este de bun augur sa curăţe casele pentru primăvară şi cumpara aur sau ustensile de bucătărie.

În a doua zi, oamenii isi decorează casele cu lămpi de lut sau diyas şi creaza diverse modele pe podele – numite rangoli – cu ajutorul pudrelor colorate sau nisip.

Aceasta este ziua principala a festivalului, familiile se aduna împreună pentru a o celebra pe Lakshmi Puja, fac o rugăciune speciala pentru zeita Lakshmi, urmata de mancare imbelsugata şi spectacol de artificii.

Diwali marcheaza prima zi a noului an, prietenii şi rudele vin in vizita cu cadouri şi rostesc cele mai bune urări pentru noul sezon.

În ultima zi a Diwali, fraţii viziteaza surorile lor căsătorite, le ureaza prosperitate, dragoste şi mese generoase.

In acest an, inclusiv presedintele american Barack Obama sarbatoreste Diwali la Casa Alba, ca simbol al victoriei luminii asupra intunericului.

“Happy Diwali” pentru indieni sau “Tihar” pentru hindusi!

Fiecare dintre noi are nevoie de lumina in suflet, in case si in spirit. Haideti sa aducem lumina macar pentru o zi si in Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu