Gand...


vineri, 13 noiembrie 2009

Tehnici hipnotice: Tehnica norului



Poate unul din motivele cele mai frecvente pentru departarea de autenticitate este teama de experiente neplacute – de fapt, de stari in care simtim ca nu avem (destule) resurse ca sa facem fata situatiilor.
Starea este un concept central în NLP: un ansamblu de fiziologie – postura, respiratie, mimica – ganduri si limbaj. De multe ori, accesul la resurse depinde de starea în care ne aflam. Recunoasterea starilor şi apoi transformarea lor reprezinta cheia pentru activarea acestor resurse. Sursa oricarei trairi emotionale pe care o resimtim suntem noi insine; devenim insa constienti de ea fractiuni de secunda după ce am generat-o.

Tehnica Norului este o modalitate foarte eficienta prin care sa accesezi o stare pline de resurse, pe care o poti pune in practica si singur(a): 1.Imagineaza-ti situatia in care ai nevoie de resurse. Cum te simti? Ce senzatii resimti si unde anume în corp? Imagineaza-ti ca tot ceea ce simti formeaza un nor in jurul tau. Ce culoare are norul? Ce dimensiuni are? Cum se misca? 2.Ieşi din nor, lasa-l acolo si priveste-l. Acum e nevoie sa lucrezi repede pentru ca, fara o prezenta umana care sa creeze trairea, norul se disipeaza rapid. Intreaba-te doua lucruri: “Din perspectiva de ansamblu asupra a ceea ce doresc, ma serveste bine starea aceasta?” şi “Din aceeasi perspectiva, ma ajuta starea aceasta sa comunic bine?” Daca da, intra din nou în nor si alege sa traiesti starea. Daca nu, sufla peste norul care se destrama deja si risipeste-l! 3.Intr-un alt loc, imagineaza-ti, pentru alta emotie care ar putea sa-ti foloseasca, o matrice, un cadru care se activeaze imediat ce intri in el. Paseste in matrice si traieste emotia ca pe un nor in jurul tau. Imagineaza-te in situatia pentru care vrei resursele. Te serveste mai bine aceasta stare? Daca da, atunci esti pregatit(a) sa treci mai departe; daca nu, iesi din nor si experimenteaza cu alte stari pana gasesti una care raspunde nevoilor tale in situatie. Poti sa folosesti tehnica oricand te simti lipsit(a) de resurse si sa experimentezi cu efectele diferitelor emotii si cu schimbarea lor rapida si usoara. Ai incredere in tine, uneori nu vei putea sa-ti schimbi starea usor. Respecta aceasta, inseamna ca inconstientul tau stie ca ar fi neecologic pentru tine sa faci acest lucru.

Dupa un articol de Kevin Creedon preluat din NLP

2 comentarii: