Gand...


luni, 9 noiembrie 2009

Eliberarea de stress



Viata poate fi stresanta...


Pentru unii oameni viata este ca o tornada alcatuita din probleme. Munca de zi cu zi poate fi o sursa de stres dar si emailurile, proiectele, sarcinile scolare, cererile venite din partea altora, termenele limita, facturile si relatiile. Toate acestea pot fi frustrante. Ingrijorandu-ne, ne ridam chipul. Infulecand mancarea, ne ingrasam. Gandind prea mult, ne pierdem parul. Devenim persoane neatractive si ne simtim nedoriti. Poate ca e vorba despre faptul ca nu producem suficienti bani sau despre faptul ca nu suntem performanti la scoala. Poate ca nu ne permitem noul model de Mercedes sau poate ca la locul de munca cineva ne scoate din sarite. Oamenii sunt frustrati dintr-o sumedenie de motive.

Pe masura ce situatia se inrautateste, stresul se cladeste in interiorul nostru si simtim ca nu mai avem scapare. Ne spunem: „Da, pot s-o fac! Trebuie sa fiu puternic!” iar in fata avem din ce in ce mai multa munca si mai multa durere. Ajungem la un moment dat sa simtim nevoia sa lovim cu pumnii in ceva sau sa ne smulgem parul.

Putem tipa, putem urla, putem lovi cu pumnii in perne dar dupa toate astea, cei mai multi oameni fac o cadere nervoasa si plang. Dupa ce am dezlantuit furia si am eliberat energia, problema tot nerezolvata ramane. E tot acolo si pare sa-si rada de noi spunandu-ne „Sac! Sac! Nu ma prinzi!” Si totusi... cum scapam de stres?

Exista un secret
: nu poti scapa de stres luptandu-te cu el sau rezistandu-i, ci doar lasandu-l sa plece, renuntand la incordarea ta si la nevoia de a controla situatia.

Natura stresului

Stresul vine din interior. Este o reactie interna la evenimente externe. Ne place sa credem ca lucrurile din exterior ne streseaza dar in realitate, ceea ce ne cauzeaza stresul este felul in care percepem evenimentele.

Chiar daca doi oameni privesc unul si acelasi lucru, ei se simt diferit vizavi de ceea ce privesc. O femeie poate crede ca bebelusii sunt adorabili in timp ce un batran zgarcit poate crede ca sunt sacaitori si costisitori. Ceea ce pentru o persoana poate parea o lovitura miseleasca din partea colegilor de birou, pentru o alta poate parea o simpla neintelegere.

Felul cum vedem o situatie determina ceea ce simtim in legatura cu ea. Deci, daca ai sentimente puternice de furie, gelozie, frustrare etc. fata de anumite lucruri, intreaba-te: „Percep acest lucru intr-un mod corect? Exista si un alt mod in care pot privi aceasta situatie? Care ar fi perceptia mea daca as fi in papucii mamei mele sau ai prietenului meu? Dar daca as fi un inger? Cum ar privi Dumnezeu acesta situatie?” Uneori merita sa te situezi in afara ta si sa pretinzi ca estiu altcineva pentru a gasi acolo o noua perspectiva ce te poate ajuta sa vezi situatia cu mai multa obiectivitate.

Frustrarea se poate ivi din conditiile pe care ni le impunem noua si altora. Aceste conditii, aceste asteptari sunt marcate de cuvantul „trebuie”.

Daca imi spun ca trebuie sa fiu „number one”, acest „trebuie sa fiu” creeaza o scindare intre „unde sunt” si „unde vreau sa fiu”. Astfel, nu voi mai putea sa fiu fericit pana cand imi voi atinge scopul. Putem reformula conditiile pe care ni le punem pentru a ne fi mai usor si pentru a ne simti mai bine pe drumul catre scopul nostru. Uitati-l pe „trebuie” si inlocuiti-l cu „pot” si cu „as putea”. Incercati si simtiti diferenta.

Cum il simtiti pe „pot fi number one” in comparatie cu „trebuie sa fiu number one”? Simtiti eliberarea de sub presiunea conditiei? De ce sa adaugati singuri presiune asupra voastra? Atata timp cat nu „trebuie” sa fiu ceva anume, nu exista o rezistenta interna. Si cand nu exista rezistenta, nu exista nici stres.

Ca exemplu, imaginati-va ca sunteti intr-un microbuz ce va duce pe niste strazi pline de gropi din Bagdad. Va este somn dar nu puteti adormi pentru ca microbuzul va zdruncina. Muschii va sunt incordati. Rezistati miscarii microbuzului. Daca va relaxati corpul si va lasati moale pentru a deveni una cu miscarea microbuzului, veti descoperi ca e chiar usor sa adormi daca nu mai opui rezistenta si ca stresul a disparut.

De-a lungul vietii veti intalni probabil multe oprelisti si multe provocari. Poate ca o persoana a divortat, poate ca i-a ars casa, poate ca ambele lucruri i s-au intamplat in aceeasi zi. Daca as fi in locul acelei persoane, probabil ca as vrea sa-mi iau zilele. Dar privind cursul intregii vieti pot vedea ca acesta este doar un moment si ca de fapt a si trecut. Am in fata mea inca multa bucurie si frumusete pe care merit sa o traiesc. Aceasta experienta, aceasta incercare grea va fi o poveste grozava pentru nepotii mei si pentru prietenii cu care voi sta candva in jurul unui foc de tabara.

Fa ceea ce are cu adevarat importanta pentru tine

Multi oameni sunt stresati pentru ca au de facut prea multe lucruri. Sunt sigur ca daca iei o foaie de hartie si notezi toate lucrurile carora le acorzi atentie, o umpli rapid.
Toate aceste lucruri pe care „le ai de facut” sau „trebuie sa le faci” au de obicei termene limita care te obliga sa alergi incoace si-ncolo pentru a satisface cerintele altora.

In final, dupa ce am reusit s-o scoatem la capat cu toate... simtim ca nu am facut nimic semnificativ in viata. Asta se intampla pentru ca ne-am petrecut timpul realizand lucruri importante pentru altii si sacrificandu-le pe cele care ar fi avut importanta pentru noi insine.
Credeti ca va incurajez sa fiti egoisti? Intr-un fel, da. Va cer sa va clarificati ce anume vreti si ce anume are valoare pentru voi in viata. Ce simtiti ca este important pentru voi? Cum va evaluati viata?

Genul de evaluare pe care oamenii o fac in general pentru a masura succesul altora ia in calcul cati bani castiga, cat de atractive sunt sotiile respectivilor si in ce masura se potrivesc cu ei, cat respect, ce reputatie si cata faima au. Este acesta modul in care iti evaluezi propria viata? Poti masura in acest fel cat de bine iti traiesti viata ? Iti cer sa hotarasti ce este important pentru tine. Multi oameni nu au scopuri ci doar se judeca pe ei insisi dupa criterii care de fapt nu inseamna nimic pentru ei.

Invatati sa va jucati cu voi insiva jocul vietii. Scrieti cateva scopuri importante si lipiti-le pe perete. La sfarsitul zilei, inainte de a adormi, numarati lucrurile pe care le-ati facut in cursul zilei respective pentru a va apropia de scopurile voastre. Daca cumva nu aveti ce numara, inseamna ca v-ati petrecut ziua facand lucruri care nu contribuie la fericirea voastra.

Daca ceea ce faceti este necesar pentru supravietuire, e ok. Dar faceti-va timp macar o data pe zi pentru ceea ce simtiti ca este cu adevarat important. Acest lucru va va da un sentiment de implinire si satisfactie. Nivelul frustrarii va scadea pe masura ce va veti elibera din capcana „urgentelor” si va veti umple inimile cu scopuri importante si pace.


Un articol de Lance Ong
Traducerea: Teodora Ceontea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu