Gand...


vineri, 29 ianuarie 2010

Lumea este oglinda sufletului meu...

Un rege avea un fiu deştept şi curajos. Ca să-l pregătească pentru a înfrunta viaţa, îl trimise la un bătrân înţelept.

- Luminează-mă: ce trebuie să ştiu în viaţă?
- Vorbele mele se vor pierde precum urmele paşilor tăi pe nisip, dar o să-ţi dau totuşi câteva sfaturi. În drumul tău prin viaţă vei întâlni trei porţi. Citeşte ce scrie pe fiecare dintre ele.

O dorinţă mai puternica decât tine te va împinge să le urmezi. Nu încerca să te întorci, căci vei fi condamnat sa retrăieşti din nou şi din nou ceea ce încerci să eviţi.

Nu pot să-ţi spun mai mult. Tu singur trebuie să treci prin asta, cu inima şi cu trupul.
Acum du-te! Urmează drumul acesta drept din faţa ta.

Bătrânul înţelept dispăru şi tânărul porni pe drumul vieţii.

Nu după mult timp, se găsi în faţa unei porţi mari, pe care se putea citi: “Schimbă lumea”.

Asta era şi intenţia mea, gândi prinţul, căci chiar dacă sunt lucruri care îmi plac pe aceasta lume, altele nu-mi convin deloc.

Atunci începu prima sa luptă. Idealul său, abilitatea şi vigoarea sa îl împinseră să se confrunte cu lumea, să întreprindă, să cucerească, să modeleze realitatea după dorinţa sa. El găsi plăcerea şi beţia cuceritorului, dar nu şi alinarea inimii. Reuşi să schimbe câteva lucruri, dar multe altele îi rezistară.

Anii trecură. Într-o zi îl întâlni din nou pe bătrânul înţelept care-l întrebă:
- Ce-ai învăţat tu pe acest drum?

- Am învăţat să deosebesc ceea ce e în puterea mea de ceea ce îmi scapă, ceea ce depinde de mine de ceea ce nu depinde de mine.

- Bine, zise bătrânul. Utilizează-ţi forţele pentru ceea ce stă în puterea ta şi uită ceea ce-ţi scapă printre degete.

Şi dispăru.

Puţin după această întâlnire, prinţul se găsi în faţa celei de-a doua porţi pe care stătea scris: “Schimbă-i pe ceilalţi”.

Asta era şi intenţia mea, gândi el. Ceilalţi sunt sursă de plăcere, bucurii şi satisfacţii, dar şi de durere, necazuri şi frustrări.

El se ridică deci contra a tot ce-l deranja sau nu-i plăcea la cei din jurul sau. Încerca să le pătrundă în caracter şi să le extirpe defectele. Aceasta fu a doua luptă a sa.

Într-o zi, pe când medita asupra utilităţii tentativelor sale de a-i schimba pe ceilalţi, îl întâlni din nou pe bătrânul înţelept, care-l întrebă:
- Ce ai învăţat tu, deci, pe acest drum?

- Am învăţat că nu ceilalţi sunt cauza sau sursa bucuriilor sau necazurilor, a satisfacţiilor sau înfrângerilor mele. Ei sunt doar prilejul, ocazia care le scoate la lumina. În mine, prind rădăcină toate aceste lucruri.

- Ai dreptate, spuse bătrânul.

Prin ceea ce ceilalţi trezesc în tine, ei te descoperă în faţa ta. Fii recunoscător celor care fac să vibreze în tine bucuria şi plăcerea, dar şi celor care fac să se nască în tine suferinţa sau frustrarea, căci prin ei viata iţi arată ce mai ai încă de învăţat şi calea pe care trebuie s-o urmezi.

Nu după multă vreme, prinţul ajunse în faţa unei porţi pe care scria: „Schimbă-te pe tine însuţi”.

Dacă eu sunt cauza problemelor mele, atunci înseamnă că asta îmi rămâne de făcut, îşi zise el şi începu lupta cu el însuşi.

El căuta să pătrundă în interiorul său, să-şi combată imperfecţiunile, să-şi înlăture defectele, să schimbe tot ce nu-i plăcea în el, tot ce nu corespundea idealului său.

După câţiva ani de luptă cu el însuşi, după ce cunoscu câteva succese, dar şi eşecuri şi rezistenţă, prinţul îl întâlni iarăşi pe bătrânul înţelept, care-l întrebă:
- Ce ai învăţat tu pe acest drum?

- Am învăţat că exista în noi lucruri pe care le putem ameliora, dar şi altele care ne rezistă şi pe care nu le putem învinge.

- Aşa este, spuse bătrânul.
- Da, dar m-am saturat să lupt împotriva a tot, a toţi şi chiar împotriva mea! Oare nu se termina niciodată? Îmi vine să renunţ, să mă dau bătut şi să mă resemnez.
- Asta va fi ultima ta lecţie, dar înainte de a merge mai departe, întoarce-te şi contemplă drumul parcurs, răspunse bătrânul şi apoi dispăru.

Privind înapoi, prinţul văzu în depărtare spatele celei de-a treia porţi pe care stătea scris: “Accepta-te pe tine insuti”.

Prinţul se miră că n-a văzut cele scrise atunci când a pătruns prima dată prin acea poartă, dar în celalalt sens.

În luptă devenim orbi, îşi spuse el. Şi mai văzu zăcând pe jos, peste tot în jurul lui, tot ce a respins şi a învins în lupta cu el însuşi: defectele, umbrele, frica, limitele sale.

Le recunoscu pe toate şi învăţă să le accepte şi să le iubească. Învăţă să se iubească pe el însuşi, fără să se mai compare, să se judece, să se învinovăţească.

Îl întâlni din nou pe bătrânul înţelept, care-l întrebă:
- Ce-ai învăţat în plus pe acest drum?

- Am învăţat că urând sau detestând o parte din mine înseamnă să mă condamn să nu fiu niciodată de acord cu mine însumi. Am învăţat să mă accept în totalitate, necondiţionat.

- Bine, acesta este primul lucru pe care nu trebuie sa-l uiţi în viaţă, acum poţi merge mai departe.

Prinţul zări în depărtare cea de-a doua poartă, pe spatele căreia scria: „Accepta-i pe ceilalti”.

Şi în jurul lui recunoscu toate persoanele pe care le-a întâlnit în viaţa sa, pe cei pe care i-a iubit şi pe cei pe care i-a urât, pe cei pe care i-a ajutat şi pe cei pe care i-a înfruntat. Dar spre surpriza sa, acum era incapabil să le vadă imperfecţiunile, defectele, lucrurile care altădată îl deranjau enorm şi împotriva cărora luptase.

Bătrânul înţelept apăru din nou şi-l întrebă:
- Ce-ai învăţat mai mult decât prima dată pe acest drum?

- Am învăţat că fiind în acord cu mine însumi, nu mai am nimic de reproşat celorlalţi şi nici nu mă mai tem de ei. Am învăţat să-i accept şi să-i iubesc aşa cum sunt.

Bine, acesta este cel de al doilea lucru pe care trebuie să-l ţii minte. Continuă drumul.

Prinţul zări prima poartă, prin care trecuse cu mult timp în urmă, şi văzu ceea ce era scris pe spatele ei: „Acceptă lumea”.

Privi în jurul său şi recunoscu acea lume pe care a dorit s-o cucerească, s-o transforme, s-o schimbe. Fu izbit de lumina şi frumuseţea tuturor lucrurilor, de perfecţiunea lor. Era totuşi aceeaşi lume de altă dată. Oare lumea se schimbase, sau privirea sa?

Atunci se ivi bătrânul, care-l întrebă:
Ce-ai invatat pe drumul acesta?

- Acum am învăţat că lumea este oglinda sufletului meu. Că eu nu văd lumea, ci mă văd în ea. Când sunt fericit, lumea mi se pare minunată, când sunt necăjit, lumea îmi pare tristă. Ea nu este nici veselă, nici tristă. Ea există, atât. Nu lumea mă necăjea, ci starea mea de spirit şi grijile pe care mi le făceam. Am învăţat să o accept fără să o judec, fără nici o condiţie.

- Acesta este cel de al treia lucru important pe care nu trebuie sa-l uiţi.
Acum eşti împăcat cu tine, cu ceilalţi şi cu lumea!
Eşti pregătit să porneşti spre ultima încercare: trecerea de la liniştea împlinirii, la împlinirea liniştii, spuse el şi dispăru pentru totdeauna.

miercuri, 27 ianuarie 2010

Un prieten simplu versus un prieten adevarat


Un simplu prieten , cand vine in vizita se comporta ca un invitat.
Un prieten adevarat, iti deschide frigiderul si se serveste.

Un simplu prieten , nu te-a vazut niciodata plangand.
Un prieten adevarat are umerii umezi de la lacrimile tale.

Un simplu prieten, nu stie prenumele parintilor tai.
Un prieten adevarat are numarul de telefon al parintilor tai in agenda telefonica.

Un simplu prieten aduce la ziua ta o sticla de bautura.
Un prieten adevarat soseste mai devreme sa te ajute la pregatiri si ramane mai tarziu sa te ajute sa faci curat..

Un simplu prieten nu agreeaza cand il suni in preajma orei lui de culcare.
Un prieten adevarat te intreaba de ce ti-a luat atat de mult pana l-ai sunat.

Un simplu prieten considera ca prietenia voastra a luat sfarsit cand apare prima cearta intre voi.
Un prieten adevarat te suna imediat dupa cearta.

Un simplu prieten se asteapta sa fii mereu la dispozitia lui.
Un prieten adevarat este mereu in preajma ta.

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Carnavalul de la Venetia - Italia






Carnavalul de la Venetia (Italia), incepand cu secolul 15, se tine anual in luna februarie ...

Mastile nu pot fi utilizate in afara orasului pe timp de noapte. Carnavalul de la Veneţia a atras de-a lungul timpului multi străini - inclusiv prinţii din toate colţurile Europei, care au venit să se bucure de festivităţile sălbatice ale acestei sarbatori, cheltuind totodata sume importante de bani. Ascunderea identitatii era considerata de aristrocratie drept o gluma a moralitatii :))

Muzica: 1st movie André Léon Marie Nicolas Rieu - Shostakovich' - The Second Waltz & 2nd movie Imperial Orchestra "Valsul Dunarea albastra"

Fotografii de Roger & Stephane Beau


vineri, 22 ianuarie 2010

Din ciclul: Mama prostilor e mereu gravida.....


INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE:

Companiile producatoare de bunuri de larg consum dau uneori dovada de multa .... responsabilitate.
Iata citeva instructiuni REALE de pe ambalajele unor produse aflate actualmente pe piata:

Pe brosura unui uscator de par Rowenta: A nu se utiliza in timp ce dormiti.(La naiba, da' numa atunci am timp sa ma ocup de parul meu !)

Pe o punga de chipsuri Fritos: Puteti fi un castigator ! Nu e necesar sa cumparati. Detalii in interior. (asta probabil e o invitatie sa ciordesti pachetul)

Pe un sapun Dial: Mod de folosire - A se utiliza ca un sapun obisnuit. (Zaaaau? ..... adica cum :)

Pe unele produse congelate Swanson: Sugestii de preparare - Decongelati. (Dar e doar o sugestie)

Pe punga unei casti de par pentru baie, dintr-un hotel de 4 stele: Se pune pe cap. (Awwww, shiiiit !)

Pe fundul unei cutiii de Tiramisu marca ItalGelato: Nu rasturnati cutia. (Prea tarziu, ati pierdut !)

Pe o budinca semipreparat Dr Oetker: Acest produs va fi cald o data reincalzit. (Sunteti sigur ??:)

Pe cutia unui fier de calcat (Rowenta loveste din nou): Nu calcati hainele direct pe corp ! (Da, dar as economisi o groaza de timp...)

Pe o sticla de sirop contra tusei pentru copii marca GlaxoWelcome: Nu conduceti automobilul ! Nu operati masini grele ! (ar trebui sa le mai interzica copiilor si sa aiba menopauza, si s-a acoperit cam tot)

Pe o sticla de Nytol (somnifer): Atentie: Poate produce somnolenta. (Pa buneeee ?!:)

Pe cutia unui set de beculete de pom chinezesti: A se utiliza numai in interior sau exterior. (deci, sa fie clar, cine le utilizeaza sub apa sau in cosmos pierde garantia !)

Pe manualul unui robot de bucatarie japonez: A nu se folosi in alte scopuri. (Hmmmm, asta imi starneste curiozitatea...)

Pe o cutie de arahide Sainsbury: Atentie - contine arahide. (da de fapt exista un numar mare de oameni care au alergie la arahide .......)

Pe o punga de arahide de la o cursa American Airlines: Instructiuni: deschideti punga, mancati arahidele. (Si daca ma opun :)

Pe manualul unei drujbe Husqvarna: Nu incercati sa opriti lantul cu mana sau alte organe. (aaaaa, asta o fi fost modelul Lorena Bobbit !)

Pe un costum de Superman pentru copii: Acest costum nu va permite sa zburati. (Da' ce, altele iti permit ? Si nu poti sa te intelegi cu el, poate totusi iti permite :)

luni, 18 ianuarie 2010

Tatiana Stepa - Cina oamenilor singuri



Vocea suferintei a rapit singuratatea,
a dus-o departe.... in inalt...
sa rada si sa sclipeasca printre stele....

Tatiana Stepa - Pietre




Pietre-n cale, mereu pietre
Nime-n bezna nu ma-ndreapta
Pan' la tine nici o piatra
Nu mai vrea sa-mi fie treapta

Lung e drumul, ceasu-i lung
Rogu-ma, ma rog intr-una
Noaptea sa-mi ajute luna
Pan' la tine sa ajung

Pietre sunt si iarasi pietre
Pe poteca mea de dor
Greu se lasa, greu se lasa
Dumnezeul pietrelor.

(versuri Lucian Blaga)

Cristian Buica - Pana la tine



Pina la tine, dragostea mea,
E cale doar de-o ninsoare
Si parca ma mustra zapada cind
Se lasa calcata-n picioare

Pina la tine, dragostea mea,
Am sa ma pierd in frig si-n ceata,
Sa suflu in palme ca si cum m-as ruga
Cuvintele sa-mi fie de gheata.

Pina la tine, dragostea mea,
Pina la tine, dragostea mea,
Pina la tine, dragostea mea,
Pina la tine, dragostea mea,

Pina la tine, dragostea mea,
E-un filfiit de aripi in frig,
Aici sint atit de singur incit
Nici nu ma mai aud cind te strig

Pina la tine, dragostea mea,
E singele acesta dovada
Mereu te astept cu bratele intinse
Intre doi tilhari de zapada

Pina la tine, dragostea mea,
Pina la tine, dragostea mea,
Pina la tine, dragostea mea,
Pina la tine, dragostea mea,
Pina la tine, dragostea mea,
Pina la tine, dragostea mea...

Tatiana Stepa - Spune-mi ceva



"SPUNE-MI CEVA"

In noaptea despartirii dintre noi
Copacii cad pe drum din doi in doi
In ochi ma bate viscolul cainesc
Si am venit sa-ti spun ca te iubesc

Probabil drumul meu va duce-n iad
Ma-mpiedic de o lacrima si cad
Si iar adorm si iar mi-e dat un vis
Ca biata cifra doi s-a sinucis..

Dac-am sa te chem
Da-mi macar un semn
Fie si-un blestem
Din partea ta
Totusi nu stiu cum
Pentru-atata drum
Ce-a-nceput acum
Spune-mi ceva...
Spune-mi ceva...

Si de atata viscol vestitor
Nu ochii mei ci ochii tai ma dor
Ce tineri am intrat si cu ce rost
Si ce batrani iesim din tot ce-a fost.

Nici aripile zboruri nu mai pot
E numai despartire peste tot
Si se aude ca va fi mai greu
Decat vom fi departe tu si eu...

Dac-am sa te chem
Da-mi macar un semn
Fie si-un blestem
Din partea ta
Totusi nu stiu cum
Pentru-atata drum
Ce-a-nceput acum
Spune-mi ceva...
Spune-mi ceva...

Dar nu pentru ati spune ca e rau
Am dat cu bulgari mari in geamul tau
Ci ca sa stii in viscolul cainesc
Ca plec si mor si plang si te iubesc..

Si vreau sa-ti dau cu acte inapoi
Dezastrul impartirilor la doi
Ca sa-ntelegi si tu ce-i cuplul frant
Si cum e sa fii singur pe pamant...

Dac-am sa te chem
Da-mi macar un semn
Fie si-un blestem
Din partea ta
Totusi nu stiu cum
Pentru-atata drum
Ce-a-nceput acum
Spune-mi ceva...
Spune-mi ceva...

marți, 5 ianuarie 2010

Manual pentru 2010

22 Aug 2008

Sănătate:
1. Bea multă apă.
2. Mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinţ şi cina ca un cerşetor.
3. Mănâncă mai multe alimente care cresc în copaci şi plante; mănâncă mai puţin ce este fabricat din plante şi fructe.
4. Trăieşte cu cei 3 E: Energie, Entuziasm şi Empatie.
5. Fă-ţi timp de meditaţie asupra propriei fiinţe.
6. Joacă-te mai mult.
7. Citeşte mai multe cărţi decât ai făcut în 2009.
8. Daruieşte-ţi linişte cel puţin 10 minute zilnic.
9. Dormi 7 ore pe noapte.
10. Mergi zilnic pe jos măcar 10-30 de minute. În timp ce te plimbi, zâmbeşte oamenilor care trec pe lângă tine.

Personalitate:
11. Nu-ţi compara viaţa ta cu a altora. Habar n-ai care este călătoria lor prin viaţă.
12 Nu-ţi aduna gânduri sau lucruri negative pe care nu le poti controla. Inveştete energia pozitivă în prezent.
13. Nu exagera. Păstrează-ţi limitele.
14. Nu te lua în serios. Nimeni n-o face.
15. Nu-ţi pierde energie preţioasă pe bârfă.
16. Visează mai mult când eşti treaz.
17. Invidia este o pierdere de timp. Ai deja tot ce-ţi trebuie.
18. Uită problemele din trecut. Nu-i reaminti partener(ului/ei) tau/ta greşelile trecutului. Aceasta va distruge fericirea ta prezentă.
19. Viaţa este prea scurtă pentru a o irosi urând pe alţii. Nu urâ!
20. Împacă-te cu trecutul tău astfel încât să nu-ţi strici prezentul.
21. Nimeni nu este responsabil cu fericirea ta, excepţie facând tu însăţi.
22. Realizează ca viaţa este o şcoală şi eşti aici pentru a învăţa. Problemele care apar sunt pur şi simplu parte din programa şcolară. Ele se estompează prin metode algebrice, însă lecţiile învăţate vor fi valabile o viaţă întreagă.
23. Zâmbeşte mai mult.
24. Nu trebuie să câştigi fiecare dispută. Uneori te poţi limita în a spune doar: “Sunt de acord” sau “Nu sunt de acord”.

Societate:
25. Sună-ţi familia de mai multe ori.
26. În fiecare zi oferă ceva bun la alţii.
27. Iartă! Nu uita că şi tu greşeşti în faţa altora.
28. Petrece un timp cu persoane de peste 70 ani si sub de 6 ani. De la fiecare ai câte ceva de învăţat.
29. Încearcă să faci cel puţin trei persoane să zâmbească în fiecare zi.
30. Ceea ce gândesc alţii despre tine nu este problema ta.
31. Ai grijă de tine când eşti bolnav. Prietenii tăi o fac. Păstrează legăturile cu ei.

Viaţă:
32. Fă ceea ce trebuie!
33. Scapă de tot ceea ce nu este util, frumos sau vesel.
34. Timpul vindecă totul.
35. Aminteşte-ţi că toate situaţiile bune sau rele se pot schimba.
36. Nu conteaza cum te simţi, ridică-te, îmbracă-te elegant şi fă-ţi apariţia peste tot.
37. Ceea ce este cel mai bine se întâmplă chiar acum.
38. Când te trezesti viu dimineaţa, fi recunoscător.
39. Pacea ta interioară te face întotdeauna cel mai fericit. Deci, fi fericit!