Oamenii rai nu s-au nascut neaparat rai; unii dintre ei au devenit rai pentru ca au stat in preajma altor rai transformati inaintea lor si le-au invatat metehnele...
Si atunci cand raul pune stapanire pe ratiune si fapte, in urma sa ramane doar parjol, lacrimi si haos ...
Omul rau cauta sa guste continuu din durerea celui lovit; simte o cruda si nemasurata satisfactie a propriului sa ego.
Omul rau poate fi rau si atunci cand lipsesc stimuli externi sau motivatii. Pur si simplu el este rau prin natura sa remodelata si alchimizata ce naste o combinatie diabolica de acte, fapte, ganduri si idei, de aceea chipul sau pare schimonosit si gretos chiar si atunci cand vorbeste frumos ...
Omul bestie, când nepedepsirea e sigură, nu cunoaşte desfătare mai frumoasă decât aceea de a-şi descărca mânia asupra celui fără apărare, cu o plăcere şi mai mare când cel fără apărare e nevinovat. (Giovanni Papini)
Sunt suflete-raci, care se trag necontenit spre întuneric, dând înapoi în viaţă mai degrabă decât înaintând, întrebuinţând experienţa spre a-şi mări diformitatea, înrăutăţindu-se fără încetare şi împregnându-se tot mai mult de o negreaţă crescândă. (Victor Hugo)
Lumea morală empirică constă în cea mai mare parte numai din răutate şi invidie. (Goethe)
Cei răi sunt orbi din fire pentru propria lor purtare; au însă ochi năzdrăvani pentru greşelile altora. Ei au o voce puternică pentru propriile lor calităţi; dar păstrează o muţenie desăvârşită când trebuie să laude pe alţii.
Nu se poate sta în mijlocul unor ticăloşi, oricât ar fi de neînsemnaţi; pentru că ei se folosesc de vicleşug şi omoară sigur. Doar se spune: Când sunt mulţi ticăloşi iscusiţi şi când toţi trăiesc din vicleşug, puţin le pasă dacă ceea ce fac e bine sau rău. (Pancatantra)
Nu trebuie toleraţi deloc cei răi, ci trebuie să li se opună rezistenţă; altfel întreaga noastră viaţă va fi răsturnată cu susul în jos, înainte de a prinde de veste. (Menander)
Sunt pe lumea aceasta oameni care, incapabili să se ridice pe ei măcar cu un deget, ţintesc să se înalţe pe ruinele altora. (Machiaveli)